Duruş bozuklukları

Kişisel Antrenör Mete Pötöy tarafından yazılmıştır.

Duruş bozuklukları

Yetişkinlerin yüzde 60’ın da belirli seviyelerde duruş bozuklukları bulunmaktadır. Önlemi alınmadığı takdirde problem, ilerleyen yaşlarda daha büyük hale gelecektir. Yapılması gereken kassal ve gerdirme egzersizlerinin kombine biçimde kullanılması ve günlük yaşamda bazı ‘basit’ değişiklikler yapılmasıdır. (Örneğin C şeklinde bir bel ile tüm gün boyu masa başı oturuluyorsa bele ufak bir yastık koymak, monitörü göz hizasına almak için altına birkaç kitap-defter koymak vb…)

Kifoz

Kamburluk olarak da bilinen duruş bozukluğunda sırt kasları uzamış göğüs kasları kısalmış ve omurgayı öne çekmiştir. Sırt kaslarının güçsüz oluşu, günlük yaşamdaki olumsuzluklar (masa başı iş yapmak) ve yanlış egzersizler ile kifoz oluşabilir. Genetik faktörler de kifoz oluşumuna sebep olabilir. Yapılması gereken göğüs kaslarına bol bol stretching uygulamak ve sırt kaslarını (özellikle üst bölümde olanları) güçlendirmektir. Sırt kasları düşük-orta tekrarlar ile çalışılmalıdır.

Lordoz

Halk arasında ‘Kamburu Göğüsünde’ olarak da adlandırılan bu duruş bozukluğunda omurga sırttan çekilmiş gibi bir durumdadır. Bel ağrısına yol açabir. Göğüs kasları uzamış, sırt kasları kısalmıştır. Göğüs kaslarını sıkı biçimde çalıştırmak ve sırt kaslarına açma germe egzersizleri uygulanmalıdır.

skolyoz

Skolyoz

Birçok versiyonu olmakla beraber en çok omurganın sağa ya da sola eğilmesi şeklinde görülür. Yetişkinlerin çok büyük kısmında az ya da çok bulunmaktadır. Elleri sırtta çapraz birleştirme testi ile varlığı ve seviyesi hakkında bilgi edilinebilir. Kısalmış olan kısma gerdirme egzersizleri yapılmalı, diğer kısım ise çok dikkatli ve hafif-orta ağırlık ile çok tekrarlı çalıştırılmalıdır.

Paylaş:

Benzer Yazılar

Kalabalığa Değil, Vücut Tipi ve Amaca Göre Antrenman!