Hamilelikte Sporun Yararları Nelerdir?
- İyi hissedersiniz! Endorfinlerle ilgili yazımı okumanızı tavsiye ederim. İyi hissetmeniz hem siz hem de bebeğiniz için son derece yararlıdır. Bkz: Endorfin Nedir
- Düşük riskini azaltır
- Gereksiz ve aşırı kilo alımını önler
- Doğumu kolaylaştırır
- Yapılan son araştırmalar spor yapan annelerin bebeklerinin motorik özellikleri daha iyi öğrenebildiklerini göstermektedir
- Sık yaşanan bel ağrısı, hissedilmez ya da azalır
- Kabızlığı azaltır
- Uykuyu düzenler ve endişeyi azaltır
- Daha iyi görünmenizi sağlar
- Hamilelik öncesi halinize geri dönüşünüzü kolaylaştırır
Hamilelik Esnasında Spor Yapmak Sakıncalı mıdır?
Gebelikte spor yapmadan önce mutlaka doktorunuzla görüşmeniz ve onay almanız gerekir. Farkında olmadığınız, siz ya da bebeğiniz için risk oluşturabilecek bir rahatsızlığa sahip olabilirsiniz.
Egzersiz iyi hissetmenizi ve kilonuzu kontrol altında tutmanızı sağlar. Hamilelik esnasında yaşanan rahatsızlıkları azaltmaya ya da ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Spor düşük riskini artırmaz!
Eğer özel bir hastalığınız yok ise, normal bir hamilelik dönemi geçiriyorsanız, egzersiz zararlı değil son derece yararlı olacaktır.
Nasıl Bir Program İle Başlamalıyım?
Her ne program olursa olsun, eğitmen ile doktor işbirliği içinde çalışmalıdır. Yazılan ya da yenilenen programlar doktorun onayından geçmelidir. Başlangıçta hafif egzersizlerle başlanmalı, acı hissedilmemeli, nefes nefese kalınmamalıdır. Fazla ıkınmalı hareket yapılmamalıdır. Hamile kişi çok yorulmamalıdır. Egzersiz şiddeti son derece yavaş artırılmalıdır.
Düzenli egzersiz yaparken hamile kalındı ise, sürdürülen programda ufak değişiklikler yapılarak egzersize devam edilebilir. Egzersiz şiddeti hamile kişiden gelecek tepkilere göre şekillendirilmelidir.
Uygun ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir.
Hamilelikte Ne Tür Sporlar Uygundur?
Hamilelikte ağır sporlardan kaçınılmalıdır. Vücut ağırlığı ile yapılan egzersizler, yüzme ve pilates ideal seçimlerdir. Mücadele sporları ve dengeyi bozabilecek, açık hava bisikleti gibi sporlar yapılmamalıdır. Çünkü hamilelikte, karın bölgesine alınan darbeler, çok büyük olmasa dahi, siz ve bebeğiniz için problem oluşturabilir. Ayrıca eklemler salgılanan hormonlar dolayısı ile daha yumuşak hale gelecek ve burkulmalara ve dolayısı ile düşmelere sebebiyet verebilecektir.
İlk üç ay sonrası sırt üstü yatarak egzersizlerden kaçınılmalıdır. Çünkü bu tip egzersizler kan akışını engelleyerek rahme giden oksijeni azaltabilir.
Sıcak havalarda ya sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde egzersiz yapılmalıdır. Bu vücudun aşırı ısınmamasına yardımcı olur. Kapalı mekanlarda spor yapılıyorsa, iyi havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Susanmasa dahi bol su içilmelidir.
Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli?
Düzenli ve yeterli beslenildiğinden emin olunmalıdır. Egzersiz yapmasanız dahi, hamilelik günlük kalori ihtiyacını ortalama 300 kalori artırır. Kilo alımı son derece normal ve olması gereken bir şeydir, ancak aşırı kilo alımı hem gereksiz hem de (siz ve bebeğiniz için) zararlıdır.
Bol meyve, sebze ve yeterince iyi karbonhidrat yenmelidir.
Hamilelikte Ne Gibi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?
- Genital bölgeden sıvı ya da kan geldiğinde
- Karın ya da vajinal bölgede ani ve sık kasılmalar doğrultusunda acı hissi
- Egzersizden 30 dakika sonrasında dahi devam eden ciddi kas kasılmaları
- Göğüs ağrısı
- Nefes güçlüğü
- Sık ve dinmeyen baş ağrıları
- Uzun süren baş dönmeleri, mide bulantıları
- Bulanık Görme