Kan Şekeri Dalgalanması
Basit Karbonhidratlar, Glisemik İndeksi Yüksek Karbonhidratlar, Kötü Karbonhidratlar, Rafine Karbonhidratlar… Nasıl adlandıracağınız size kalmış. Genel olarak tabir etmek gerekirse, makineler tarafından işlemlere tabi tutulduğu için bu karbonhidratlar besin değerlerini kaybeder ve insanları yağlandıran boş kalorilere dönüşür.
https://www.metesports.com/iyi-karbonhidrat-kotu-karbonhidrat.html
İyi karbonhidratlar makineler değil kendi metabolizmamız tarafından sindirileceği için kan şekerimizi fazla dalgalandırmaz ve insülin hormonu yeterince salgılanır. Hem vücuda uzun süreli enerji sağlarlar hem de damar çeperine zarar vermezler.
Pekiyi kötü karbonhidratlar ne yaparlar?
Kötü karbonhidratlar işlemden geçtiği için çok kolay sindirilir, direkt kana karışırlar. Bu da kan şekerinin ani yükselmesi demektir. Bu durum damar sağlığı için son derece zararlıdır, bunu bilen metabolizmamız hemen yüksek miktarda insülin salgılar. Yüksek insülin hormonu gerekenden de fazla salgılanır ve bu sefer de kan şekeri normalin altına düşer… İnsanın bu tipten basit karbonhidratları yedikçe yiyesinin gelmesinin sebebi budur. Hızlı yenilen bir öğün ardından tatlı yeme isteğinin doğuşu da bu yüzdendir. 15 dakika kadar tatlı yenmediğinde bu isteğin geçtiği veya çok azaldığı görülecektir.