Kıtlık Modu

Kişisel Antrenör Mete Pötöy tarafından yazılmıştır.

Uzun süreli aç bırakılan bünye kıtlık moduna girer.

Kıtlık Modu Nedir?

İnsanoğlu ancak 100 sene gibi bir süredir her istediğinde yemek yiyebilecek bolluk ve teknolojiye sahip hale gelmiştir. Öncesindeki çok daha uzun süreçte ise yemek yiyebilmek rastlantısal veya avın başarılı geçmesi sonrasında gerçekleşen bir olaydı. Bu yüzdendir ki genetiğimiz uzun süreli açlık sonrası alınan besini iç güdüsel olarak depolamak eğilimindedir. Çünkü bir sonraki ‘avın’ başarı ile sonuçlanacağının bir garantisi yoktu. Mağaradaki adam karın kaslarının görünürlüğü değil ‘ne kadar çok yağ kazanabilir ne kadar uzun süreli açlığa dayanır hale gelirim’in derdindeydi.

Ne Yapılmalı?

Bu yüzdendir ki, yağ yakmak ve fit görünmek isteyen biri, metabolizmasını sürekli çalışır halde tutmak için küçük ve sık öğün yemelidir. Günde 5 öğün idealdir. İş yaşamında oradan oraya koştururken ideal bir beslenme sağlamak hayli zordur. Bunu yanımızda meyve taşıyarak ve supplementler (sporcu besinleri) yardımı ile çok daha kolay hale getirebiliriz.

Yavaş Yiyin Denilmesinin Sebebi

Öte yandan uzun süreli açlık sonrası yemek yemek, normalde yiyeceğinizden fazlasını yemenize sebep olur. Bunun sebebi uzun süreli açlık sonrası yemeğin hızlı yenmesidir. Ve mide beyne, ‘Doydum’ sinyalini doyduktan 20 dakika sonra gönderir. Yani yemek yerken ara verdiğinizde aslında iştahınız kaçmaz, ‘doyduğunuzu anlarsınız’.

Paylaş:

Benzer Yazılar

Kalabalığa Değil, Vücut Tipi ve Amaca Göre Antrenman!